Return to site

3. sjednica Gradske skupštine, ukratko

Iva Kvakić

Treća sjednica, stara špranca. Ovaj put nismo sjedili 17 sati kao zadnji put nego čak dva dana! Počeli smo u četvrtak 28. rujna u 9 ujutro, sjednica je prekinuta u 21:30, a nastavili smo u ponedjeljak 30. rujna. Red velikih oratora i narodnih poslovica, red svađe, red pauza za papanje, red replika, red ispravaka netočnih navoda, red penetriranja u vlastitu važnost. 10 posto konstruktivne rasprave. Kao i prošli put, sve materijale koje smo primili za svaku od 26 točaka pojedinu točku možete naći na web stranici Gradske skupštine, a ja sam vam pripremila sažetak svega važnog i manje važnog o čemu smo na Skupštini odlučivali. Kao i zadnji put, pored skoro svih točaka je zelena kvačica, osim onih koje je predložio oporbeni zastupnik. Naporno je ipak cijelo vrijeme dizati ruke, treba nekad i odmorit!

1. Prijedlog Razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. Najvažniji strateški dokument grada koji nije bolji od loše zadaćnice. Što mislim o ovom dokumentu na koji skupštinska većina nije imala niti jednu primjedbu čitajte ovdje. U riziku da vam pokvarim dan, ipak ću napomenuti da osim promjena imena trgova, novi uhljebi u gradskoj većini NDH, čuj mene NZH Esihbegovići imaju problem s riječi rod te smo mi zastupnici u posljednji tren primili prijedlog za izmjene kojim se svako spominjanje riječi rod u Strategiji mijenja u spol. Jer to je bitno za razvoj glavnog grada. Iskrene čestitke kolegama na programu.

2. Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2017. - Sve isto kao i na prošloj sjednici - kopanjem po stotinama stranica izvješća ne možete naći ni kriterije, ni način odabira izravnih donacija, ni kontroli, pa čak ništa o tajnim strateškim projektima za koje se novce nalazi u skoro svim gradskim uredima poput nekih donatorskih večera o kojima sam pisala u prošlom blogu.

3. Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba - točka je povučena jer zbog spektakularnog twista dostojnog Hollywoodskih filmova, svi klubovi zastupnika podnose amandman da se spalionica otpada izbaci iz prostornog plana te se taj amandman jednoglasno usvaja. Od milja prozvani “Amandman četiri kluba” (tj. amandman svih oporbenih klubova) o tome da se u prostorni plan ugradi obveza zatvaranja Jakuševca do 31.12. 2018. nažalost nije prošao. U svakom slučaju o Prostornom planu zbog amandmana nismo mogli više odlučivati niti raspravljati jer zbog amandmana mora ponovo proći procedure u Ministarstvu graditeljstva.

4. Prijedlog odluke o promjeni sjedišta Dječjeg vrtića "Različak" - Dječji Vrtić mijenja sjedište, Skupština mora potvrditi. Ništa kritično.

5. Prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost - Iznimno je važno da Gradska skupština osuđuje nasilje svake vrste i u tom duhu godišnje dodjeljuje ovu nagradu koja podsjeća na strašnu tragediju. Ipak, zastupnik Renato Petek, član Odbora za javna priznanja koji ujedno i dodjeljuje ovu nagradu upozorio je na činjenicu da su za nagradu iz svih škola u gradu Zagrebu za osnovne škole došle samo 2 prijave, a iz srednjih samo 8. Mene to osobno ne čudi previše, jer imam dojam da je nasilje u našem društvu nažalost na uzlaznoj putanji, a predvodnici su često upravo oni koji nam danas kroje gradske politike. Stoga je odgovornost na svima nama da se protiv tog nasilja svakodnevno borimo i na nasilje upozoravamo, bilo ono verbalno, fizičko ili psihičko, i temeljilo se ono na vjerskoj, nacionalnoj, seksualnoj, rodnoj, ekonomskoj, ili bilo kojoj drugoj vrsti diskriminacije. S druge strane, sve pohvale svim nominiranima, kao i svoj djeci i mladima koji su slika društva u kojem ja želim živjeti.

6. Prijedlog zaključka (sklapanje aneksa Ugovoru o zakupu objekta na području Gradske četvrti Trešnjevka - jug, za potrebe Dječjeg vrtića "Jarun") - Ne ulazeći u spekulacije, reći ću samo da se radi o aneksu ugovora sa Zagrebgradnjom za dodatni prostor u njihovoj poslovnoj zgradi za potrebe vrtića, nakon što je u travnju 2017 prije lokalnih izbora u zakup uzet prostor u istoj zgradi za školu. Više o kronologiji kupnje, zamjene, prodaje i u konačnici najma ovog prostora na teret proračuna grada Zagreba tj. Vašeg novca, sve na tipično Bandićevsko HDZ-ovski način čitajte ovdje.

7. Prijedlog zaključka o prihvaćanju sklapanja Ugovora za financiranje usluga razvoja projekta Energetski učinkovita obnova javne rasvjete u Zagrebu (RePubLEEc) u okviru financijskog instrumenta ELENA - sufinanciranje pripreme projekta učinkovite javne rasvjete. Ne želimo odbijati bespovratna sredstva u ionako prezaduženom gradu.

9. Prijedlog izmjena Programa organizacije manifestacija od gospodarskog interesa za Grad Zagreb za 2017. - Vrlo tehnička a opet na neki način važna točka. Tehnička jer se radi o promjeni imena jedne od manifestacija od gospodarskog interesa za grad Zagreb koje su donesene u prošlom sazivu skupštine. Važna jer mi nije jasno temeljem kojeg kriterija je ikad postala manifestacija od značaja. Radi se o Football festu, koji je sad postao Sport fest. Manifestaciju organizira tvrtka u vlasništvu Alana Balena, bivšeg šefa za marketing u Hrvatskom nogometnom savezu, kojem je grad skoro besplatno dao Svetice (aneks ugovora o Sveticama kojim se izbacuje potreba izgradnje atletske staze za javne potrebe je baj d vej povučen kao točka s ove sjednice skupštine). Igrom slučaja u pripremi za prethodnu sjednicu skupštine, dok sam istraživala tragove novca iz raznih gradskih ureda zbog netransparentnog izvještavanja, zatražila sam izvještaj upravo za ovu manifestaciju jer mi se i tad činila bizarna (prošle godine građani su Alanu donirali “samo” 100.000 kn za ovu manifestaciju). Pitam se koliko je manifestacija koju je prošlu godinu posjetilo 16.000 ljudi, iako je najavljivano više of 30.000, ove godine važna gradu te koliko ćemo novca ove godine donirati.

10. Prijedlog zaključka o sklapanju Ugovora o sporazumnom povratu neiskorištenih sredstava iz Ugovora o doznačavanju sredstava za provedbu Programa jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji - Ništa prestrašno, moramo vratiti novce jer je Program jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji bio malo neuspješan.

11. Prijedlog zaključka o odobrenju kratkoročne pozajmice trgovačkom društvu Razvojna agencija Zagreb-TPZ d.o.o. - EU projekti često funkcioniraju tako da prvo morate potrošiti sredstva, dokazati da ste ih namjenski potrošili, pa vam onda tek EU isplaćuje novce (eh kad bi to tako bilo i u gradu, zamislite da Bandić mora prvo dokazati da nije financirao kumove da bi mu platili poreze i prireze ;) Uglavnom ovom pozajmicom pomažemo Razvojnoj agenciji Zagreb da provede te projekte, namjenski potroši novce, dobije refundaciju od EU i onda nama vrati novce. Ništa sumnjivog.

14. Prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji i iskazivanju interesa za realizaciju projekta Inovacijski centar Nikola Tesla - opet tehnička točka,prvi administrativni korak ka otvaranju novog inovacijskog centra kojem se veselim i nadam da neće upasti u ladicu neispunjenih obećanja.

15. Prijedlog zaključka (u vezi s paljenjem "Novosti" - glasila Srpskog narodnog vijeća) - Zaključak je povučen jer predlagatelj, gradski zastupnik Marko Torjanac nije bio zadovoljan Prijedlogom izmjene Bandićevog kluba gradskih zastupnika smatrajući da su izbjegli osuditi taj specifični čin mržnje u javnom prostoru. Razvila se vrlo burna i emotivna diskusija gdje se nekoliko zastupnika Bandićeve liste osjećalo povrijeđenima, a zbog povlačenja zaključka nismo o njemu niti glasali.

Mala napomena - od točke 16. nadalje morala sam napustiti sjednicu zbog neodgodive poslovne obveze, te se daljnji komentari odnose isključivo na moju analizu planiranih točaka s obzirom na to da nažalost nisam bila prisutna na raspravi.

16. Prijedlog zaključka (u vezi s otuđenjem i uništavanjem gradske imovine) - Prijedlog kojim se poziva Ministarstvo unutarnjih poslova da pronađe počinitelje koji su ukrali ploču maršala Tita. Iako nisam bila prisutna na glasanju moram priznati da me odbijanje prijedloga nimalo ne iznenađuje.

17. Izmjene statuta svih osnovnih škola - Dokumentacija nije dostupna online zbog opsežnosti, ali svugdje se radi o istoj promjeni koju možete na primjeru jedne OŠ vidjeti ovdje, a radi se o članku koji definira što je to opravdani izostanak s nastave.

19. Ova točka odnosi se na različita pokroviteljstva koja prihvaća gradska skupština i financijske potpore koje se pritom dodjeljuju. Jedino zanimljivo oko ovog je da se radi o relativno malim iznosima. Šuška se da je to zato što je dr.sc. rudarstva bivši-sadašnji predsjednik skupštine Mikulić od 2 milijuna pokroviteljstva koje ima na raspolaganju u jednoj godini oko 1,7 milijuna kuna potrošio u prvoj polovici godine prije isteka mandata prošlom sazivu pa se sad više baš nema. Pitam se zašto… (ok ne pitam se zaista, valjda je svima sve jasno :)

19/01. Prijedlog zaključka o izmjeni Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad obilježavanjem 70. godišnjice početka obilježavanja Bleiburške tragedije, uz izdavanje Monografije o Počasnom bleiburškom vodu s priloženim tematskim DVD-om

19/02. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Danom Folke

19/03. Prijedlog zaključka o prihvaćanju počasnog pokroviteljstva nad javnozdravstvenom akcijom DAN DOJKI & BRA DAY

19/04. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad 2. godišnjim koncertom "Vrapčanci - Susedgradu"

19/05. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad 52. zagrebačkim salonom primijenjenih umjetnosti i dizajna, tema: (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti

19/06. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad manifestacijom "Zagorska noć" i golf turnirom "Zagorje vu srcu"

19/07. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad VII. glazbenim festivalom "Po dragomu kraju"

19/08. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Danom ružičaste vrpce

19/09. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad folklornom manifestacijom Jesen u Oporovcu: "Da nigdar ne zgine ono naše od starine"

19/10. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Međunarodnom izložbom Femininologija

19/11. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad projektom 72 sata bez kompromisa

19/12. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Znanstvenom konferencijom pod nazivom "Historiografski problemi ruskih revolucija 1917. godine"

19/13. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad "Koncertom za djecu" u sklopu 12. Festivala "Zagreb Kom 12"

19/14. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad javnozdravstvenom kampanjom P.I.N.K. life - Sačuvajmo zdrave dojke

19/15. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad 25. Veslačkim susretom osmeraca studenata strojarskih fakulteta i tehničkih studija hrvatskih sveučilišta

19/16. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad 4. glazbenim memorijalom "Adalbert Marković"

19/17. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Danom otvorenih vrata Centra Pričaj mi

19/18. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad okruglim stolom E-ZDRAVLJE I PRAVO - Uredba EU 2016/679 o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka

19/19. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Danom zlatne karte, 25 godina postojanja Studentske zlatne karte

19/20. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad programerskom manifestacijom pAKCELERATOR 2017

19/21. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad Revijalnom košarkaškom utakmicom "Zajedno za djecu košarkaše" i donatorskom večerom povodom 25. obljetnice djelovanja Košarkaškog kluba "Bosco"

19/22. Prijedlog zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva nad 33. Svečanim koncertom "Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)"

20. Prijedlog za imenovanje ravnatelja Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad - tehnička točka i prihvaćanje rezultata natječaja

21. Prijedlog za imenovanje načelnika policijske uprave u Policijskoj upravi zagrebačkoj - prije imenovanja načelnika policijske uprave, MUP je dužan zatražiti mišljenje Gradske skupštine. Pa evo kako se nama i vama u svom životopisu predstavio naš novi načelnik.

22. Prijedlog zaključka o izboru članova u Zajedničko vijeće Grada Zagreba i Zagrebačke županije - u vijeće koje se bavi zajedničkim pitanjima grada Zagreba i županije izabrali smo Andriju Mikulića i Anu Stavljenić-Rukavinu. Poznavajući to dvoje kolega, nadajmo se da se ne radi o preteškim pitanjima.

23. Prijedlog zaključka o imenovanju predsjednika i članova Povjerenstva Grada Zagreba za procjenu šteta od elementarnih nepogoda - u ovo povjerenstvo sam izabrana i ja, i sve što mogu reći je da se nadam da nikad nećemo morati zasjedati.

25. Prijedlog zaključka (u vezi s imenovanjem članova Odbora za nacionalne manjine) - povučen prijedlog jer su u točki prije ti članovi imenovani

26. Prijedlog zaključka podizanju Spomenika dragovoljcu Domovinskog rata, heroju HOS-a Žarku Manjkasu - Crvenkapi - prema svim dokumentima ne postoji naznake da ćemo morati gledati ustašoidne pozdrave, a ako vas zanima kako će izgledati spomenik možete pogledati ovdje.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly