Ova sjednica Gradske skupštine trajala je dva dana po 12 sati, od kojih je svaki imao svoj highlight. U četvrtak smo slušali napade i obrane rebalansa proračuna Grada Zagreba koji je smanjen za 70 milijuna kuna, najviše na štetu kapitalnih projekata među kojima su škole, domovi zdravlja, vrtići i naravno famozna žičara.

Dio sjednice koja je bila u četvrtak gradonačelnik je proveo s nama te iskoristio priliku da predsjednika našeg kluba lijevog bloka počasti nebuloznom pričom o kmetovima, kmetskim ponašanjem i homodupleksom, ali nije mi namjera baviti se vokabularnim sposobnostima gradonačelnika i nekih drugih zastupnika skupštine, već odlukama Skupštine i posljedicama tih odluka.

Bilo je neobično kad je kolega Čorić iz redova HSS (zvanično opozicija) pohvalio i podržao rebalans proračuna koji je naravno prošao glasanje 27 za 22 protiv.

Po hitnom postupku u dnevni red uvršten je projekt URBAN – E vrijedan 4.473.060,00 € od kojeg se na područje Grada Zagreba planira investirati 1.390.216,00 €, a radi se o izgradnji mreže punionica električnih vozila, naravno Zagreb ovaj projekt ne radi samostalno već u suradnji s Gradom Ljubljanom, Bratislavom. Saša Cvetojević će biti sretan ;-)

Zbrinuli smo Tigrove, ne divlje životinje već pripadnike 1. gardijske brigade .

Donijeli smo Odluku o Stipendiji za učenike i studente s invaliditetom te za one slabijeg socijalnog statusa.

Naziv Škole za balet i ritmiku preimenovali smo u Umjetnička škola za balet i ritmiku Silvije Hercigonja, o čemu nije bilo velike rasprave

Zatim smo donijeli odluku o zaduživanju Zagreba dugoročnim kreditom u iznosu od 250.000.000,00 kuna. Tim sredstvima dobivenim ZADUŽIVANJEM se planiraju financirati izgradnja ustanova kulture u iznosu od 42.850.000,00 kuna, objekata predškolskih ustanova u iznosu od 7.500.000,00 kuna, školskih objekata u iznosu od 72.960.000,00 kuna, objekata zdravstvenih ustanova u iznosu od 37.400.000,00 kuna, sportskih objekata u iznosu od 18.000.000,00 kuna te objekata socijalne skrbi u iznosu od 21.290.000,00. Pored navedenog iz kredita će se financirati gradnja nerazvrstanih cesta u iznosu od 50.000.000,00 kuna.

Međutim tu zaduživanju nije bio kraj. Donesena je odluka o dugoročnom zaduživanju u iznosu od 230.000.000,00 kuna u svrhu financiranja I. faze zajedničkog projekta Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga d.o.o. i Zagrebačke stanogradnje d.o.o., projekta Podbrežje po kamati od 2,79 %, godišnje, fiksno u Zagrebačkoj banci d.d.

Prodaja stanova jednim dijelom je namijenjena zaposlenicima zagrebačkog Sveučilišta, ali do sada nije prodan niti jedan stan, na natječaj se prijavilo 21 znanstvenica/ka od kojih je jedan iskazao namjeru za kupnjom stana. Cijena m2 stana u naselju Podbrežje iznosi 1.466,00 EUR/m2. Podbrežje se nalazi na putu za “Klariforniju”, realno nije daleko od grada, ali nije baš da se tamo osjećaš nešto pretjerano povezan i mobilan. Možda griješim možda sam “centrist”, ali vjerujte mi postoje puno bolje lokacije na kojima bi Grad za svoje stanovnike mogao realizirati jedan takav project. Možda negdje oko Kajzerice?

 

Zaključno prvi dan je prošao u tonu gradonačelnikove demagogije, transformacijom svijesti članova HDZ-a koji su nagovještavali neslaganje s rebalansom proračuna pa se predomislili i jednom malom zanimljivošću koja je promakla velikoj većini, naime skupština je izglasala da se u dnevni red ne uvrsti verifikacija amandmana na Prostorni plan GZG zastupnika iz redova MB Grge Jelinčića i Nenada Matića tako da faktički Konačni prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zagreba o kojem se vodila rasprava na 3. sjednici još nije potvrđen.

 

Nastavak sjednice - Ponedjeljak

Nastavak sjednice u ponedjeljak otvoren je raspravom o Prijedlogu zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji na pripremi projekta "Centar za gospodarenje otpadom Zagreb", zapravo se radi o lošim pokušajima rješavanja problema na koji Zelena akcija i ostale ekološke udruge upozoravaju već godinama. Naime na prvu čitajući obrazloženje bi se moglo pomisliti kako se Grad napokon pokrenuo po pitanju izazova zbrinjavanja otpada, međutim zapravo se radi o otvaranju mogućnosti da se u Grad Zagreb dovozi otpad, ali i smeće, iz cijele Zagrebačke županije. Naravno najžustriji u toj raspravi bio kolega je Tomašević koji je nedvosmisleno upozorio na nelogičnost ovog sporazuma, na naše iznenađenje Predsjednik Skupštine Andrija Mikulić je u svom govoru izjavio kako HDZ neće podržati ovaj prijedlog, nakon čega je uslijedila stanka od 15 minuta.

Nakon stanke, po već sad jasnom obrascu ponovo dogodila transformacija svijesti i HDZ je promijenio mišljenje te je prijedlog izglasan.

Kako je iz rasprave bilo jasno da među velikim brojem zastupnica i zastupnika ne postoji svijest o tome što je otpad, a što smeće preporučujem sljedeće štivo.

Zatim smo slušali Izvješće o poslovanju Holdinga koje su kao takvo pohvalili mnogi zastupnici, ali brojke u izvješću su pokazivale kako su se prihodi holdinga smanjili, što je usmjerilo raspravu na to kako je jedan od razloga smanjenja prihoda ZET-ova karta od 4 kune. Smanjenje prihoda ZET-a pravdano je manjom prodajom mjesečnih i godišnjih pokaza, ali to ne može biti opravdanje. Za grad je još 2013. napravio studiju koja je pokazivala kako će ZET povećati svoje prihode ako smanji cijenu karte na 5 kuna – ZET za pet pa čak i ponudio besplatno poslovno savjetovanje kako bi se to ostvarilo. Dobru ideju treba znati provesti.

Na Skupštini nije prošao Prijedlog zaključka o sklapanju sudske nagodbe (Grad Zagreb i društvo Martimex d.o.o.) kojim bi se oprostio dio dug koji se odnosi na 50% iznosa zakonskih zateznih kamata u iznosu od 275.741,80 kn. Moram priznati da mi se svidio argument kolege Kapovića koji je istaknuo kako bi opraštanjem ovog duga Skupština poslala poruku građanima kako postoji sluh za problem velikih i bogatih, ali ne i za problem onih koji se bore za dostojan život. Naime vlasnik Martimex d.o.o. svojim ponašanjem u javnosti ne odaje sliku osobe s financijskim problemima.

Dalje smo ukinuli smo nekoliko oznaka javnih dobara kako bi se uskladilo stvarno stanje i stanje u zemljišnim knjigama jer prema njima se na mjestima gdje su dječji vrtić Savica i dječji vrtić Bajka nalaze močvare, oranice i putevi.

Onda je na red došla točka dnevnog reda za koju sam odlučio da će biti trenutak mog prvog javnog nastupa u Skupštini. Kako je pregledavanje i pretraživanje katastra dio mog dosadašnjeg angažmana u stranci Za grad smatrao sam kako o ovoj točki mogu nešto reći. Da nisam tražio objašnjenje predlagača ona bi prošla potpune neopaženo. Naime radi se o sve atraktivnijem zemljištu Tafarica koje se nalazi na zapadnoj strani rotora Remetinec i dio je Urbanističkog prostornog uređenja „Remetinec rotor – zapad“, za čije uređenje je DAZ napravio natječaj još 2007. Prijedlog predlagača je taj da se ukine status javnog dobra dvjema česticama koje su označene kao put. Međutim meni je bilo zanimljivo kako je dotično društvo Rotor jug d.o.o. (vlasnik iz Norveške) još 2010. počelo sa zamjenama zemljišta, a sumnjivo mi je to što nisam uspio pronaći kakav će se točno građevina graditi na zemljištu Tafarica, osim da se radi o poslovno stambenom objektu. Da je dobrog upravljanja, na toj lokaciji je mogao biti novi kvart sa stanovima za zaposlenike Zagrebačkog Sveučilišta.

Nakon ukidanja statusa javnih dobara slijedila je prodaja zemljišta i raspisivanja natječaja - tzv. točkasti pristup upravljanja imovinom Grada (građana). Malo prodamo na Stenjevcu, malo na Jankomiru, a već drugu sjednicu za redom trguje se na Kajzerici. Zastupnici kluba Lijevog bloka bili su protiv jer ne postoji jasna strategija upravljanja imovinom Grada (građana)

Zatim je uslijedila rasprava o Prijedlogu zaključka o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv. „Lex šerifu“ koju je inicirao kolega Tomašević u ime našeg Kluba lijevog bloka i ostalih opozicijskih klubova . Donošenjem tog zakona Skupština bi izgubila polugu da djeluje na rad gradske uprave. Tim zakonom umanjila bi se razina demokracije na lokalnoj razini, ne samo u Zagrebu već u svim gradovima i županijama u Hrvatskoj.

Zastupnici iz pozicije, posebno Kazimir Ilijaš su pokušali okrenuti logiku predloženog Zaključka želeći ga prikazati kao brigu oporbenih zastupnika za svoja mjesta u klupama, što je nelogično na više načina. Vjerujem kako se naša koalicija potvrđuje kao nova politička snaga te da bi na ponovljenim izborima za skupštinu osvojili još veći broj mandata, ali nije nam cilj baviti se politikantstvom već držati se logike, zdravog razuma i onoga što najbolje za Zagreb.

Krajem rasprave uslijedio je monolog Predsjednika Skupštine, Mikulića u kojem je izgovorena tolika količina floskula da mi se na trenutak učinilo da nas pokušava uvjeriti kako je Zemlja ravna ploha, ali zapravo je govorio o nekakvoj sigurnosti kliznih ploha koja samo na njemu znan način ima veze s točkom dnevnog reda. Znam, vlada fetiš na ploče, plohe i ostale ravne površine.

Kako su zastupnici NeoviSSnih odlučili podržati ovaj prijedlog, vjerojatno vidjevši priliku pokazati javnosti kako u njihovim redovima ima naznaka logike, on je prihvaćen najdemokratskijim koloritom do sada: od 45 prisutnih zastupnika 25 ih je bilo ZA, 9 PROTIV(HDZ-ovci) i 10 SUZDRŽANIH (bandićevi redovi) - bio je to prvi raskol vladajuće pozicije.

O Prijedlogu zaključka o smjernicama za provedbu međugradske i međunarodne suradnje smo bili suzdržani, a nakon kliznih ploha prešli smo na imenovanje javnih površina gdje smo Prilaz Islamskom centru preimenovali u Prilaz Šefika Pezerovića pripadnika jedinice za posebne namjene MUP-a koji je s 23 godine poginuo u ratu. Park u Dubravi dobio je ime po branitelju Žarku Manjkasu, koji je na prošloj sjednici dobio i spomenik.

Zatim je očekivano uslijedio pravi šou program. Nakon što je Predsjednica povjerenstva izvijestila o Programu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Zagreba i tražila da se isti odobri u raspravi se za riječ prvi javio Zlatko H. koji je krenuo s pričom o zdravoj pameti, rodnoj penetraciji, biološko antropološkim činjenicama i pokušajima protunaravne ideološke kolonizacije, te zaprijetio kako će usvajanje ovog Programa rezultirati raspadom sadašnje skupštinske većine.

Kolegica Rada Borić bila je osobno prozvana da mu odgovori što je i učinila pozivajući se na logiku, međunarodne konvencije, postojeće zakone, ali ono malo logike što su pokazali NeoviSSni je nestalo.

Međutim ovaj put ženska solidarnost je bila snažnija od politike, ideologije i samog Zlatka H. te je Program rada izglasan s 27 ZA, 14 PROTIV, 3 SUZDRŽANA od ukupno 44 zastupnice i zastupnika. Reakcije dijela zastupnika iz pozicije bilo je napuštanje prostorija Skupštine. I time se vladajuća pozicija drugi puta raskolila.

Nekako ne vjerujem da je to kraj vladajuće većine - ne da se njima na nove izbore.

Zadnja točka dnevnog reda je bio izbor za Savjet mladih Grada Zagreba. S obzirom na to da nismo imali uvid u životopise kandidata, zatražio sam pomoć osobe od povjerenja iz Mreže mladih Hrvatske Josipa Miličevića koji me savjetovao u odabiru kandidata.

Drago mi je što je na mladima završila ova 4. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly