Return to site

Druga sjednica skupštinskih odbora

Iva Kvakić

U srijedu i četvrtak 20. i 21. rujna održane su sjednice mojih skupštinskih odbora: Odbora za mjesnu samoupravu (srijeda) i Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo. Na oba odbora raspravljalo se o nekim od najvažnijih tema nadolazeće skupštine 28. rujna - razvojnoj strategiji grada Zagreba do 2020, polugodišnjem izvršenju proračuna, te prostornom planu grada Zagreba. Dok je sjednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo trajala punih 13 minuta jer sam samo ja sudjelovala u raspravi (ukratko ponovivši primjedbe prethodnog dana), sjednica Odbora za mjesnu samoupravu trajala je nešto duže jer sam "drugim članovima oduzimala vrijeme svojim pitanjima i raspravama", kako me opomenula gospođa kolegica Ana. Srijeda je, 11:30 je sati, pojavilo se troje od pet članova - Saša Molan (predsjednik), Ana Stavljenić Rukavina i ja. Drago Prgomet je bio fashionably late i uletio negdje pri kraju, taman da se zabilježi kao prisutan i zasluži naknadu za sudjelovanje od cca 1400kn.

Prva točka dnevnog reda - Razvojna strategija grada Zagreba. Predstavnica gradskog ureda prezentira zakonsku podlogu nastajanja strategije (vrlo prikladno s obzirom da se čini da su ju samo zbog zakonske obveze i napravili). Zatim se osvrće na dijelove strategije vezane uz mjesnu samoupravu. "Razvoj mjesne samouprave proteže se kroz sva poglavlja strategije, a najviše se spominje u poglavlju 6." Pa pogledajmo kako se mjesna samouprava spominje u famoznom poglavlju 6...

Iskrene čestitke na prepisivanju Statuta. Moja glavna kritika ovoj strategiji iz aspekta mjesne samouprave odnosila se na činjenicu da decentralizirani razvoj grada kao ni strategija razvoja gradskih četvrti nisu izdvojeni kao zasebne teme za analizu i planiranje. Npr. jeste li znali da je gradska četvrt Sesvete peti najveći grad u Hrvatskoj? Red veličine Osijeka i Zadra. Ipak, nemaju svoj OIB niti žiro račun nego sve mora proći centralnu kasu i birokraciju. A bome niti nekoliko izdvojenih stranica u razvojnoj straegiji. Umjesto da se dokument fokusira na načine na koje gradske četvrti mogu biti nositelji decentraliziranog razvoja grada, one se spominju samo u kontekstu neravnomjerne raspodjeljenosti raznih kulturnih, sportskih i ostalih sadržaja. Jeste spremni za revolucionarna rješenja problema neravnomjene raspodjeljenosti? "Ravnomjernije rasporediti kulturne, sportske i ostale sadržaje" (iskrene čestitke). Inovativna metoda razvojnog planiranja "Problem: nedovoljno A - Rješenje: povećati A" ujedno je i lajtmotiv cijele razvojne strategije, a evo i jednog od mojih favorita iz te kategorije:

Generalno cjelokupni dokument izgleda kao neka loša zadaćnica iz hrvatskog - netko ih je natjerao da to napišu (Zakon o regionalnom razvoju), ali se nisu imali vremena baš potruditi i vjerojatno su većinu od nekud prepisali. Šteta.

Točka 2. dnevnog reda - polugodišnje izvršenje proračuna. S obzirom da je od prošle sjednice na kojoj sam upozorila na netransparentnost izvještavanja o izravnim donacijama prošlo manje od mjesec dana (više o svemu čitajte u prethodnom blogu), nisam očekivala neki značajni napredak. Svejedno sam ponovo iskoristila priliku da predstavnicima nadležnog ureda napomenem kako bi bilo prikladno kada bi izvještaj o izvršenju proračuna sadržavao i popis krajnjih korisnika i izvora sredstava. Npr. sigurna sam kako bi mnogi građani voljeli biti izviješteni da je Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja za donatorsku večeru „Lurd u Zagrebu“ između ostalog dodijeljeno i 15.000 kuna na teret pozicije Ostali nespomenuti rashodi poslovanja Gradskog ureda za katastar i geodetske poslove. Burna rasprava koja je uslijedila jer "previše zahtijevam i veoma je teško popisati sve korisnike" rezultirala je jednim sjajnim ishodom - pozvana sam u Gradski ured za financije da pogledam na koje sve načine vode račune, a koji planiram iskoristiti za cjelodnevno druženje i dijeljenje savjeta kako podići razinu transparentnosti u izvještavanju. Čini mi se da se možemo naći na pola puta - ako uspijem dobiti podatke, sjajni programeri uz tehnologiju za koju u gradskim uredima vjerojatno još nisu čuli možda ih uspiju na adekvatni način prezentirati.

Treća točka dnevnog reda odnosila se na novi prostorni plan grada Zagreba. Kako nisam stručnjak na tom području, dok se ne savjetujem sa svima koji su po ovom pitanju pametniji od mene, ostala sam suzdržana. Vrhunac apsurda odbora (opet) mi je na samom kraju priuštila gđa. Ana Stavljenić Rukavina. Naime, gospođa kolegica (jer ju navodno samo kolegica zbog godina ne smijem zvati) je iskoristila par svojih dragocjenih minuta nakon zaključenja odbora kako bi me upozorila na neprimjerenost mojih pitanja i potrebama za raspravom o točkama dnevnog reda jer, citiram, "neki članovi odbora dolaze pripremljeni i imaju drugog posla". Ona se naime dugo priprema za šutnju i pravovremeno dizanje ruke (kad predsjednik pita tko je za). Gospođa kolegica koja je u dvije sjednice odbora raspravljala točno jedanput (također da mene upozori na gubljenje vremena :) možda se jako žuri na svoj stalni posao - penziju.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly