Return to site

Kako Zagreb skriva izravnu dodjelu proračunskog novca?

Iva Kvakić

Dok je većina medija i stranaka u pripremi Gradske skupštine trubila o Trgu i Titu, meni je u oko upala 3. točka - Prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2016. Poznavajući našu gradsku upravu i njihove standarde transparentnosti, odlučila sam posvetiti par sati detaljnijem kopanju po stotinama stranica izvještaja koje su nam dostavili te ih usporedila sa aktima dodjele sredstava, i na kraju uz izvještaje provela par dana. :) Naime u svim tim stotinama stranica nemoguće je naći milijune koje su dodijeljeni po principu koji ću za potrebe bloga, a u nedostatku adekvatnijeg termina nazvati principom "halo di su pare?". To ni ne bi bilo toliko problematično kada bi na kraju godine mogli jasno vidjeti tko je sve te pare dobio na "halo" i na to upozoriti - ali s trenutnim sistemom izvještavanja to jednostavno nije moguće (vjerojatno zato što to izvještavatelju nije u interesu). Srećom, činjenica, da su oni "propustili" o ogromnoj količini dodijeljenog novca pravilno izvijestiti, ne sprečava uporne da pronađu takve dodjele. Jedna od njih zasigurno je i dodjela 1,5 milijuna kuna organizatorima Croatian Winter Music Festivala - sjetit ćete se, to je onaj koji je tjedan dana u Areni zjapio prazan.

3. studenog 2016. zaključkom gradonačelnika odobreno je korištenje proračunskih sredstava iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport iz aktivnosti Međunarodna, međužupanijska i međugradska suradnja, i to 975.000,00 poduzeću Adria MM produkcija d.o.o kao i 525.000 kuna poduzeću Atlas d.d. za organizaciju Croatian Winter Music Festivala. Prema važećim zaključcima koji se odnose na dodjelu sredstava niti jedno od ta dva poduzeća nije imalo obvezu dostavljanja izvješća o utrošku sredstava, iako se radi o kumulativnom iznosu od milijun i pol kuna. Imena Croatian Winter Music Festival, Adria MM produkcija ili Adris d.d, a bome niti tih milijun i pol kuna nemoguće je pronaći u niti jednom od stotina stranica izvješća o izvršenju proračuna, iako se radi o 11% iznosa predviđenog unutar odgovarajuće aktivnosti međunarodne, međužupanijske i međugradske suradnje.

S druge strane, u tablici tekućih donacija Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport možete pronaći izvještaj o tekućim donacijama za projekt "Črnkas" sa 80.000 kn donacije ili recimo donacije centrima za kulturu od 1.300.000 kn. U tablici preostalih donacija pak možete pronaći 270.000 kn za razvoj turizma ili 1.200.000 kn za prigodne manifestacije. S obzirom da Winter Music Festival premašuje obje cifre pretpostavit ćemo da grad smatra da nije služio razvoju turizma niti bio prigodan kao manifestacija. Iako je to stajalo u obrazloženju zaključka. Tih milijun i pol kuna nalazi se dakle na samo jednom mjestu u izvješću, zakopani u 12 milijuna kuna stavke međunarodna, međužupanijska i međugradska suradnja u tablici tekućih donacija Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport.

Postavlja se pitanje zašto gradski uredi smatraju da nas zastupnike ali ni građane ne zanima da je organizator Croatia Winter Music festivala sa godišnjom dobiti od milijun i pol kuna (podaci s portala fininfo.hr) iz gradskog proračuna dobio skoro jednaki iznos donacije kao i svi centri za kulturu grada Zagreba? Na temelju kojih kriterija su gradski uredi odlučili izvijestiti o projektu "Črnkas" i dodijeljenih 80.000 kn, a ne i milijun i pol dodijeljenih navedenom festivalu? Preostaje mi zaključiti da grad Zagreb ne smatra prikladnim na adekvatan način evidentirati SVE svoje donacije udrugama i privatnim firma nego samo one koje gradski uredi odaberu prema kriterijima koje nažalost nisam uspjela odgonetnuti. Kratka napomena - ne objavljivanje takvih informacija na lako pretraživ način je u suprotnosi s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

Grad New York koji je proračunski bliži cijeloj Hrvatskoj na zasebnoj web stranici objavljuje apsolutno sve transakcije i ugovore koje grad sklapa, te ih možete pretraživati prema imenu izvođača, kategoriji troška, ugovarajućem uredu, radilo se o iznosu od pedeset dolara ili 5 milijuna dolara; prema ekonomskim kategorijama, namjenama utroška, pa čak i korisnicima prema rasi. Samo kratka napomena – radi se o open source programu - a open source znači da mi sutra možemo program preuzeti i početi implementirati.

Stoga sam pozvala gradsku upravu da za sljedeće proračunsko razdoblje uloži velike napore kako bi pri proračunskoj kontroli i izvještavanju otklonili ne samo nedostatke na koje godinama upozorava Državna revizija, već i da ode korak dalje te svojim građanima pruži najveću razinu transparentnosti. Prvi korak k tome vidim u poštivanju Zakona o pravu na pristup informacijama na način da se u potpunosti prikažu sve donacije dane iz proračuna grada Zagreba.

Kao korak dalje od pukog pridržavanja zakona također predlažem da se detaljni plan i izvršenje proračuna vizualiziraju primjerenim grafikama, kao što to npr. čini pokrajina Aragon u Španjolskoj , kako bi građani mogli vidjeti razlike u relativnim iznosima prema ekonomskoj, funkcijskoj ili organizacijskoj klasifikaciji. Prostora za poboljšanje ali i ideja zaista ima mnogo, i ne stanu sve u jedan kratki blog, stoga se za pomoć u pripremi i realizaciji podizanja transparentnosti proračuna stavljamo gradskoj upravi na raspolaganje. Izvještaj je ipak prihvaćen, unatoč upozorenju koje sam uputila kolegama zastupnicima i zastupnicama s obzirom na necjelovite i nepotpune informacije i neusklađenost s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

S druge strane, ne mogu reći da sam od ekipe, kojima se dok ovo pišem osnivaju novi gradski uredi za zbrinjavanje stranačkih poslusnika (o tome vise uskoro), očekivala ista bolje.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly