Return to site

Ova predstava me vrijeđa.

Iva Kvakić

23:52 je u zagrebačkoj gradskoj vijećnici i gotovo već dva sata sjedim u magarećoj klupi (kako se pomalo i osjećam). Slušam o tome tko je prodao koji dio Dalmacije, što je tko obećao u predizborno doba (kao da se itko više pravi da sve to nešto još uopće vrijedi), zatim kome je tata bio ustaša, a kome partizan i sram me je što sam dio ove predstave. U raspravi o preimenovanju trga (pogodite kojega) sudjelovalo je više od 15 gradskih zastupnika, otprilike jednako koliko ih je govorilo čitav današnji dan. Imali su priliku govoriti o sigurnosnim pokazateljima u Gradu Zagrebu, o proračunu, o roditeljima s malom djecom, o radu gradskih upravnih tijela, o osobama s invaliditetom i ostalim ugroženim društvenim skupinama. Na primjer o penzionerima, koji kopaju po smeću dok oni u vijećnici raspravljaju gdje su bili '91. Mogli su govoriti i o beskućnicima, koji sad biraju gdje će spavati dok oni sjede u plaćenim vijećničkim foteljama. Ili o mladima, koji kradu paštete dok se oni goste na švedskom stolu na račun poreznih obveznika.

Umjesto toga, oni pričaju o Titu. Ne želim sudjelovati u toj raspravi, ali njima to ionako nije bitno. S današnjom prvom pravom sjednicom službeno je počela predstava u kojoj su oni sami sebi i zvijezde šoua i jedina dovoljna publika. Građani i građanke neka brinu sami o sebi.

I da, glasat ću PROTIV – protiv fašizma, protiv Hasanbegovića, protiv Bandića, protiv HDZ-a, protiv korupcije, protiv siromaštva, protiv beskorisnih tema te protiv beskorisnih gradskih zastupnika i zastupnica. Kao da će to išta promijeniti. Sutra će Tito s trga nestati, no ostat će problemi stvarnih ljudi – o kojima nismo danas stigli razgovarati – penzioniera, beskućnika, siromašnih, nezaposlenih, radnika, mladih, poduzetnika, invalida, pješaka, biciklista, žrtava nasilja te svih ostalih koje se nisu sjetili spomenuti. Zanima me koliko će vremena u naredne četiri godine njima posvećivati.

 

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly