Return to site

Trebamo li se bojati terorista među izbjeglicama?

Iva Kvakić, kandidatkinja stranke ZA GRAD u I. izbornoj jedinici

Gospodin Sinčić iz Živog zida jučer se pridružio ekipi koja razburkava desničarske ksenofobne strasti i upozorava javnost da je ISIL među izbjeglice infiltrirao tisuće terorista. U tom trenu sjedim na pivi i objašnjavam frendu da takve izjave vrijeđaju moju inteligenciju (i ISILovu realno, a ne čine mi se tako glupi, nego poprilično organizirani). Zašto bi ISIL slao teroriste da riskiraju utapanje na iznimno opasnim brodovima, da pješače preko Europe, da ih drže u izbjegličkim kampovima i suzavcem napadaju Makedonci i Mađari? Nema li ISIL dovoljno resursa da napravi par krivotvorenih putovnica i pošalje ih kao gospodu avionom? Sama činjenica da je ISIL rekao da je infiltrirao teroriste trebala bi biti dovoljna da skužite da su vjerojatno negdje drugdje. To je kao da CIA svim zemljama gdje šalje obavještajce pošalje pismo s popisom njihovih imena i brojevima letova kojima dolaze. No, da ne bi bilo da je moja logika najpametnija, išla sam pogledati što kažu stručnjaci za sigurnost. I, tko bi rekao, evo što sam saznala - europski stručnjaci za sigurnost kažu da je rizik od infiltracije terorista među izbjeglicama iznimno nizak zbog sljedećih činjenica:
1) Smjer kretanja tzv. boraca (eng. fighter) je većinom obrnut. Pet do šest tisuća rođenih Europljana već je otputovalo na Bliski istok kako bi prošli obuku. ISILu je puno lakše poslati obučenog Belgijca, Francuza, ili Nizozemca s važećim dokumentima nazad u Europu, a puno korisnije bliskoistočne borce koji pričaju arapski ostaviti na Bliskom istoku.
2) Zašto slati obučene borce da prolaze vrlo teške i rizične puteve prema Europi koje prolaze izbjeglice? Postoje i lakši načini (poput krivotvorenih putovnica).
3) Ima dovoljno islamskih radikala u Europi koji ovdje žive i mogu slobodno putovati. Oni su svakodnevno eksponirani ISILovim porukama te ih se može u bilo kojem trenu aktivirati. Zato su oni trenutno najveći problem europskim sigurnosnim agencijama, ne izbjeglice.
Na kraju, EU koordinator za terorizam Gilles de Kerchove upozorio je i na drugu vrstu terorizma - onu počinjenu od radikalne desnice (sjećate li se Andersa Breivika?). Ovakvo dizanje niskih strasti od Sinčića & co. ne smanjuje rizik od islamskih terorista, već samo povećava rizik za agresiju od radikalne desnice.
Ispričajte me ako sam pogriješila u stručnoj terminologiji. Pitala bih Karamarka za pomoć, ali on se ne može sjetiti ni pet termina iz svojeg programa.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly