Return to site

Usudi se. Biraj drugačije.

Iva Kvakić, kandidatkinja stranke ZA GRAD u I. izbornoj jedinici

Danas je zadnji dan kampanje, sutra kreće izborna šutnja, što znači da imate sjajnu priliku još jednom sjesti, proučiti što pojedine stranke nude i odlučiti se za svoju opciju. Samo, molim vas, nemojte ni za SDP ni za HDZ. Podsjećam, u nedjelju biramo zastupnike u Hrvatski sabor, zato birajte onog koga smatrate da će vas najbolje zastupati. Istražite malo više o kandidatima, zaokružite preferencijalno. I to sve neovisno o anketama i nekim tamo famama o bačenim glasovima. Izbor u kojem ne birate nije izbor, a svojim glasom ćete dati signal vladajućem duopolu da više ne podupirete njihov način vođenja države, dok ćete manjim strankama dati signal da rade dobru stvar i da želite nešto novo (a vjerujte mi, u ovoj političkoj močvari to nam je stvarno potrebno). 
Ako ne glasate za SDP ili HDZ, za koga onda glasati? Pa, evo, moj mali pregled trećih opcija, s tim da ću pretpostaviti da na moj blog ne lutaju konzervativci, zato se neću osvrtati na U ime obitelji ili Hrvatsku konzervativnu stranku. Također ću dati sve od sebe da ovo napišem što objektivnije, iz perspektive jedne obične Ive koja se smatra informiranom biračicom liberalnog svjetonazora. Razlog zašto izostavljam Živi zid iz racionalnog razmišljanja je njihovo stalno upuštanje u divlji populizam bez ikakvog pokrića ili argumenata, zato što smatraju da se trebamo bojati izbjeglica, a da ne pričam o tome da su išli podržati Klemma i šatoraše. Razlog zašto izostavljam koaliciju Naprijed Hrvatska je zato što ju čini hrpa potrošenih političara koji su imali priliku napraviti puno, a nisu ništa. Spomenula sam ih da ne bi bilo da ih ne spominjem pa, ako želite, raspitajte se i o njima. Onog čija se stranka zove kao on ni ne želim spominjati :)
Kao najizraženiji "treći put" na ovim izborima nametnuo se MOST. Kažu da Petrov radi dobre stvari u Metkoviću, smanjio je dug, otvara vrtiće, ne radi u vlastitom interesu. Takvi ljudi nam trebaju u Saboru. No, MOST se ne želi svjetonazorski odrediti. Oni žele racionalizaciju državne uprave i mjere štednje, a po ostalim pitanjima neka zastupnici glasaju po savjesti. Što ako će HDZ imati većinu i pokušati, primjerice, zabraniti pobačaj? Božo Petrov je izjavio da je protiv pobačaja, jedna njihova kandidatkinja je nedavno gorljivo rekla da je pobačaj ubojstvo. Najbolje pitati svakog kandidata osobno i preferencijalno zaokružiti, ali hoće li to napraviti dovoljno birača kako ne bi u Sabor ušli teški konzervativci? Doduše bolje Petrov nego Milanović?
Zatim, tu je ORaH, prva hrvatska lijevo-zelena stranka. Zvuči super, imaju daleko najveći i najopsežniji program po sektorima. Ipak, s obzirom na podršku koju su u jednom trenu imali, s obzirom da su po osnivanju postali parlamentarna stranka, s obzirom da imaju europarlamentarca, zašto nemam osjećaj da su važan faktor u politici? Osim toga, OraH je zasad samo Mirela Holy, a Mirela Holy je, između ostalog, podržala Josipovića i rekla da je ISIS među izbjeglice infiltrirao teroriste (što o tome mislim čitajte na mom drugom blogu). Da je OraH Mirela Holy predbacilo joj je i mnogo osnivača, mahom ugledna ekipa koja danas poziva birače da ne glasaju za OraH. Ipak, svi zaslužuju drugu priliku?
Imamo i Pametno, stranku sveučilišnih profesora i znanstvenika. Napisali su odličan program koji mahom hvale ugledni stručnjaci i svi su uspješni i dokazani u svojim područjima, znači stvarno ovo rade jer žele promjenu u društvu. Šteta što taj program neće biti u mogućnosti provoditi, pa se nadam da će ih barem netko iskopirati... Jedino što me kod njih smeta je što se nisu svjetonazorski odredili, pa opet ne znam kako će se postaviti oko važnih društvenih pitanja i hoće li uopće biti glasni oko onog što nema veze sa njihovim programom. Upite o temama prava manjina ili vjeronauka ignoriraju uz objašnjenje da su problemi gospodarstva i pravosuđa važniji od LGBT pitanja. Možda im se tako čini jer nisu u koži onih koji se i dalje osjećaju kao građani drugog reda. No dobro, Puljak bi ipak sredila stanje u državi bolje i od Petrova i Milanovića.
Na kraju, ako ste u Zagrebu, tu je ZA GRAD. Mladi su, ludi, obrazovani, otkad su počeli ne odustaju od borbe s Bandićem. Crtaju duge ispred HBK, šalju bagere na gradsku upravu i ne boje se izraziti svoj stav - izbacili bi vjeronauk iz škola, prestali iz proračuna financirati Crkvu, legalizirali bi sve, a izbjeglice bi zamolili da ostanu tu. I sve to UZ racionalizaciju državne uprave, reformu pravosuđa, povećanje ulaganja u obrazovanje i debirokratizaciju malog poduzetništva. Jesu li možda premladi? Trebaju li malo više iskustva prije nego se odluče uključiti u parlamentarno natjecanje? Ne, njihova energija je upravo ono što je Saboru potrebno! (i ne, nisam subjektivna :)
Ovo su opcije koje bi informiranom biraču trećeg puta trebale biti na stolu - svi imaju neke prednosti i neke nedostatke. Na vama je da ih dobro proučite, svojim budućim zastupnicima postavite pitanja koja su vama važna i donesete informiranu odluku. Ako glasate za treću opciju, ne glasate za nekog tko će formirati Vladu pa tako neće ni moći provoditi program. Birate svoje saborske zastupnike koji će biti korektiv Vladi i koji će iz oporbe utjecati na promjene koje žele vidjeti u društvu. Zato birajte najbolju oporbu koja će vas najbolje zastupati! Usudit ću se predložiti ZA GRAD, zato što su svojim aktivnostima u Zagrebu dokazali da imaju energije boriti se za ono u što vjeruju, i zato što jedini javno uz reformu uprave i pravosuđa progovaraju o škakljivim temama koje su važne, za što ostale treće opcije (još) nemaju hrabrosti. Moje osobno predizborno obećanje je da ću biti najbolja saborska zastupnica koja je ikad pohodila Markov trg, u sabornici i izvan nje.
Koju god treću opciju odabrali, vjerojatno ćete pogriješiti manje nego da glasate za SDP/HDZ. Najviše ćete pak pogriješiti ako ne izađete na izbore. U nedjelju 8.studenog izađi i biraj drugačije!! Sretno nam svima! :)
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly